РЕЛАКСИТ / RELAXIT® индивидуална мини клизма за ректална употреба

РЕЛАКСИТ / RELAXIT® индивидуална мини клизма за ректална употреба

ИНСТРУКЦИЯ ЗА УПОТРЕБА

Прочетете внимателно тази листовка преди употребата на РЕЛАКСИТ / RELAXIT®, тя съдържа важна за Вас информация!

1. Какво е РЕЛАКСИТ / RELAXIT® и за какво се използва

РЕЛАКСИТ / RELAXIT® е медицинско изделие за еднократна употреба. Продуктът представлява мини клизма/ тубичка с накрайник, съдържаща 5 мл. разтвор за ректална употреба.

РЕЛАКСИТ / RELAXIT® се използва за размекване на втвърдените изпражнения и улесняване на дефекацията при запек от различно естество.

Една мини клизма се вкарва в началото на ануса (ректум), съдържанието ѝ се изстисква и тубичката се изважда и изхвърля. Разтворът размеква втвърдените изпражнения и подпомага евакуацията на чревното съдържимо.

2. Преди да използвате РЕЛАКСИТ / RELAXIT®

• Убедете се, че не сте алергични към някоя от съставките на продукта посочени в т. 6. Ако сте алергични не използвайте РЕЛАКСИТ / RELAXIT® , а се обърнете към лекар за разрешаването на Вашия проблем с други средства.

Обърнете специално внимание при употребата на РЕЛАКСИТ / RELAXIT®

• Ако имате установено заболяване на ануса/ректума
• Ако имате установена непоносимост към някой захари (т.6)

При всеки един случай на запек е уместно да се потърси съвета на личния лекар или фармацевт, преди да се пристъпи към неговото положително повлияванеМоля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали/използвали други продукти за размекване на втвърдените изпражнения и подпомагане евакуацията на червата (напр. лаксативи).

• Бременност и кърмене

РЕЛАКСИТ / RELAXIT® може да се използва без опасност по време на бременност и кърмене. Продуктът не се абсорбира от кръвта и не крие опасност от привикване. Ако се притеснявате, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на РЕЛАКСИТ / RELAXIT®

3. Как да използвате РЕЛАКСИТ / RELAXIT®

РЕЛАКСИТ / RELAXIT® е индивидуална мини клизма за ректална употреба, и не трябва да се приема през устата!

1) Свалете предпазната капачка от накрайника на тубичката;
2) Изстискайте една капка от течността за смажете върха на накрайника;
3) При деца над 3 години и възрастни вкарайте така смазания накрайник напълно в ануса (ректума);

При деца под 3 годишна възраст вкарайте само половината дължина на накрайника, поради по-късия ректум в тази възраст;

4) Изстискайте напълно съдържанието на тубичката и след това извадете накрайника от ануса (ректума), като все още изстисквате плътно тубичката;

5) След изваждането на накрайника на тубичката е удачно да се остане в състояние на покой за около 15 минути или до появата на усещане за нужда от дефекация. Обикновено ефектът след апликация настъпва в рамките на 5 до 20 минути.

Всяка индивидуална мини клизма е за еднократна употреба! Тубичката не трябва да се използва повторно, за да се избегне евентуална инфекция!

Винаги използвайте РЕЛАКСИТ / RELAXIT® по начина указан в тази листовка. Ако не сте сигурни как да използвате РЕЛАКСИТ / RELAXIT® се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт!

4. Колко често да използвате РЕЛАКСИТ / RELAXIT®

При възрастни и деца (над 3 години) използване съдържанието на една мини клизма (5мл.) дневно е достатъчно, за да размекне втвърдените изпражнения и подпомогне дефекацията. При по тежки случаи при възрастни е допустимо и употребата на втора тубичка, но не повече от две на ден.

При деца под 3 годишна възраст дозировката е като при възрастни, като поради факта, че анусът (ректумът) е по-къс, се вкарва само половината от дължината на накрайника.

При деца под 1 годишна възраст се използва ½ от съдържанието на една мини клизма дневно,като поради факта, че анусът (ректумът) е по-къс, се вкарва само половината от дължината на накрайника.

При всеки един случай на запек или затруднена евакуация на червата е препоръчително да се потърси съвета на личния лекар или фармацевт.

Ако сте използвали РЕЛАКСИТ / RELAXIT® повече от обичайната дневна доза, приемайте повече течности, а ако честотата на дефекациите стане по-интензивна или настъпи неразположение се обърнете към лекар, поради опасност от дехидратация .

Ако сте приели/погълнали РЕЛАКСИТ / RELAXIT® през устата потърсете веднага лекарска помощ.

5. Възможни нежелани реакции от употребата на РЕЛАКСИТ / RELAXIT®

РЕЛАКСИТ / RELAXIT®индивидуална мини клизма за ректална употреба няма регистрирани нежелани раекции в следствие на неговата употреба. В много редки случай може да се появи желанието за дефекация след употреба на продукта, дори да няма какво да се евакуира от червата. При наличието на инфекциозни процеси в дебелото черво може да се наблюдава евакуацията на слуз или следи от кръв в изпражненията. В тези случаи потърсете лекарска помощ, за да се установи естеството на инфекцията и постави правилната диагноза.

6. Какво съдържа и как действа РЕЛАКСИТ / RELAXIT®

Разтворът съдържащ се в РЕЛАКСИТ / RELAXIT® индивидуална мини клизма за ректална употреба, представлява безцветна гъста течност – комбинация от соли първи ред сред използваните лаксативи.
Соленият разтвор на една тубичка от 5 мл. съдържа дихидрат на натриев цитрат ( 450mg. ЕP) , натриев лаурил сулфат (75mg. BP), както и глицерол, сорбинова киселина, 70 % разтвор на сорбитол и пречистена вода.
След изстискване от тубичката, разтворът привлича и задържа водата в долната част на дебелото черво, което омекотява втвърдените изпражнения и съдейства за бърза дефекация т.е. евакуация на чревното съдържимо.

7. В каква опаковка се предлага РЕЛАКСИТ / RELAXIT ® на пазара

Продуктът е медицинско изделие клас II A , предлага се в мини пластмасови тубички за еднократна мини клизма.
Една тубичка съдържа 5 мл. разтвор. Опаковката съдържа 3 (три) тубички.

8. Съхранение на РЕЛАКСИТ / RELAXIT ®

Съхранявайте при температура под 250 С и на място, недостъпно за деца!

Не използвайте РЕЛАКСИТ / RELAXIT ® ако тубичката е повредена.

РЕЛАКСИТ / RELAXIT ® не бива да се използва след изтичане срока на годност отбелязан на опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от месеца. След употреба не изхвърляте тубичката в канализацията или контейнера за домашни отпадъци. За опазване на околната среда след употреба изхвърляйте тубичките в контейнерите за пластмаса.

Производител: Crawford Healthcare Ltd, Unit 1, Adams Court, Adams Hill, Knutsford, Cheshire, Wa16 6ba, UK.
Представителство в България: Макаве ЕООД, 1517 София, Сухата река, бл. 24, тел. 0878702023

Дата на изготвяне на тази листовка: април 2011г.


Релаксит индивидуална почистваща мини клизма за ректална употреба

Copyright © 2010 Макаве ЕООД